top of page

OKUMA ÜZERİNE ÖNERİLER


Okuma konusunda yapılan konuşmalarda ve yazılarda sürekli bu konuda ki geriliğimiz ve cahilliğimiz ortaya konulur. Sözlü gelenekten gelen bir kültürümüzün olması, insanlarımızın kendilerini sürekli sıkıntılı hissetmeleri, zaman yokluğu şikayetleri ve en önemlisi ekonomik sıkıntı ve kaygılar okuma konusunda ki geriliğimizin nedenleri olarak ortaya konulur. Bu hep böyle devam mı edecek?

Büyük küçük her birey için yapacak bir şey var. Okuma konusunda bütün köklü alışkanlıklar çocukluk yıllarında elde ediliyor ve hayat boyu bu konudaki bilgilerimiz ve alışkanlıklarımız devam ettiriliyor. Eğer yetişkinler olarak bu konuda ki hatalı bilgi ve alışkanlıklarımızın yerine doğru bilgi ve alışkanlıkları koyar, çocuklarımıza okuma ile ilgili bir bilinç verir ve bunun takibini yaparsak başarıya ulaşırız.

Peki neler yapabiliriz?

Alışkanlıklar küçük yaşlarda kazanılır. Çocuklarınıza okula başlamadan kitap sevgisini kazandırın. Kitap sadece belirli yaştaki insanların okuması gereken bir şey değildir. Her yaşın kitabı vardır. Ona alacağınız boyama kitapları veya sesli kitaplar kitabı sevmesinde ilk adımlar olacaktır. Okuma yazma öğrenmesini beklemenize gerek yok, siz okuyabiliyorsunuz. Çocuğunuz ile kitap arasındaki ilk ilişkiyi siz oluşturun. Lütfen hergün ona kitap okuyacak bir zaman yaratın ve ona kitap okuyun.

Çocuk kendisine sürekli bir rol model arar. Günün belirli bir saatinde aile bireyleri kitap okuma saati düzenleyebilir ve ona bu konuda rol model olabilirsiniz.

Kitaplarla ilgili konuşmalar yapmak, kitapların hayatınıza kattığı olgulardan bahsetmek, kitap hediye etmek, çocuğunuzda kitabın sevindirici ve değerli bir şey olduğu düşüncesini olgunlaştıracaktır.

Birlikte kitap mağazalarına gitmek kitapları karıştırmak, kitaplar hakkında bilgi edinmek, kitaplarla ilgilenen insanları görmek, kitabın değerli bir araç olduğunu insanlara hatırlatır. Aynı zamanda birçok insanın kitaplarla ilgilenmesi kitap okumanın olağanüstü bir şey olmayıp doğal, olması gereken bir davranış olduğu konusunda çocuğa bir fikir verecektir.

Her çocuğun bir kütüphanesi olmalıdır. Çocuğunuzun odasına yapacağınız masrafın küçük bir kısmını kütüphane için ayırmaya ne dersiniz?

Yazmak okumayı destekleyici bir aktivitedir. Okudukları üzerine bir şeyler yazmasını teşvik edin.

Kelime dağarcığını geliştirmesi için kelime bulma oyunları oynamasını sağlayın. Çocuğunuza ne kadar kelime bilirse bu oyunlarda o kadar başarılı olacağını çok kelime bilmenin yolunun da çok okumaktan geçtiğini söylemeyi unutmayın.

Dergi, gazete ve diğer yayınlar takip edilmelidir. Okuma alışkanlığı sadece kitap ile sınırlı değildir. Belki kitaplar çocuğunuza sıkıcı gelebilir. Bu durumda dergiler imdadınıza yetişir. Özellikle çocuk dergileri tasarım ve içerikleri ile çocukların gözdesidir.

Çocuğunuzun kitap için para biriktirmesini sağlayın. Çocuğunuza istediği her kitabı almayın. Bazı kitaplar için para biriktirmesini sağlayın. Böylece kendi parasıyla kitap almış olacak ve kitabı daha çok sahiplenecektir.

Hasan Nafi COŞKUN


Recent Posts
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page