top of page

ÖĞRENMENİN DUYGUSAL BOYUTU


ÖĞRENMENİN DUYGUSAL BOYUTU

Etkili öğrenmenin oluşmasında çalışmanın duygusal boyutu önemli bir role sahiptir. Öğrenciler kendi kendilerine öğrenirken uygun çalışma yöntemleri kullansalar bile kimi zaman öğrenmeye ulaşmada birtakım güçlüklerle karşılaşırlar.

Öğrenmede ortaya çıkan içgüdüsel ve duyusal engelleri kaldırmaya yardım eden pek çok yöntem vardır.

Dışarıdan gelen ve öğrenmeyi engelleme olasılığı bulunan uyarıcılara karşı uyanık ve rahat olunmalıdır. Dikkati odaklamak, yoğunlaşmayı sürdürmek, kendini güdülemek ve dışsal dikkat dağıtıcılara karşı farkındalık kazanarak bunları gidermek üzere çalışılacak sessiz bir yer seçmek, çalışmanın gereksiz yere uzamaması için öncelikli konuları belirlemek gerekir.

Başarısız olma korkusunu gidermek üzere kendi kendine olumlu pekiştirmede bulunma ve çalışma için ayrılacak zamanı etkili kullanabilmek üzere bir zaman çizelgesi oluşturma gibi örnekler bu yöntemler arasında sayılmaktadır.

Özgüven, öğrenmede çaba harcama ve amaca ulaşmada bireyin inançlarında ortaya çıkar. Olumlu öz-konuşmalar, güvenin sağlanması ve sürmesinde etkili olabilir. Güveni olumsuz etkileyen etmenler ise kaygı, verilen görevi iyi yapamama korkusu, test kaygısı vb. olabilir.

Kaygı, güdülenmenin azalmasına yol açtığı zaman ardından gelen düşük performans, öğrencilerin kaygılarını arttırarak kısır döngüyü oluşturur. Öğrenilmiş çaresizliğe yol açar

Duyuşsal stratejiler üzerinde yürütülen araştırmalar, birçok öğrencinin okul başarılarına ilişkin kaygıları nedeniyle, özellikle de sınavlarda başarısız olma korkusuyla, öğrenme ve çalışmaya yöneltmeleri gereken dikkatlerini, kendilerini eleştirmeye yönelttiklerini ortaya koymuştur. Kendinizi eleştirirken yapıcı olun. Her başarısızlığın bir öğrenme süreci olduğunun bilincine vararak başarısızlığa üzülmek yerine çözümlere açık olun ve çözüm üretin.

Öğrenmeye ya da çalışmaya yöneltilmesi gereken ilgi ve dikkatin azalması ise, başarısızlığı doğurmakta ve sonuç olarak öğrencilerin beklentilerini doğrulayan bir etki göstermektedir.

Bu nedenle, öğrencilere, başarılı olmalarını engelleyen kaygıyı yenmeleri, kendilerini güdülemeleri ya da olumlu tutum geliştirmelerini sağlayacak yöntemler konusunda eğitim verilmelidir.

Dr. Pınar YAZIR ÖZGÜR


Recent Posts
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page